Objectius
- Emprar la xarxa social Facebook com a eina de participació i d’intercanvi d’idees i d’informació.
Continguts
Conceptes:
- Utilitats de la xarxa social Facebook.
- Intercanvi d’informació i debat al Facebook.
Procediments:
- Utilització de la xarxa social i de les diferents eines associades a ella.
- Interactivitat i relació social a través de la xarxa.
- Reflexió al voltant de les possibilitats que aquesta xarxa ofereix.
Proposta d’activitats
- Utilitzant els perfils creats a Facebook per part de cada alumne als cursos anteriors (o creant-ne de nous, en el cas que ja no existeixin), publicar contingut que reflecteixi el dia a dia a l’escola: comentar algunes de les activitats extraescolars o complementaries realitzades, algun aprenentatge adquirit, etc. (activitat de repàs).
- Cercar persones conegudes, emprant el cercador del Facebook. (activitat de repàs) i demanar amistat. Comentar les aportacions realitzades per d’altres persones, tot fomentant reflexió al voltant d’elles (activitat de repàs).
- Enviar missatges privats (eina de missatges i eina de xat).
- Publicar imatges (tot definint el nivell de privacitat de cada una d’elles) i etiquetar -amb permís previ- a les persones que hi surten.
- Cercar la pàgina oficial a Facebook d’alguna institució pública i/o privada i deixar-ne comentaris.
- Generar una simulació d’un esdeveniment històric i fer aportacions (aprofitant els diferents perfils de l’alumnat) per tal de reproduir la història.
Activitats d’ampliació
- Publicar, com a event, algun acte relacionat amb l’escola i enviar invitacions a la llista de contactes personals. Aquesta activitat es pot fer fent ús de la PDI i de forma grupal.
- Crear una llista d’amics que contingui els contactes de l’escola d’adults.
- Crear la pàgina oficial del curs a Facebook i nombrar un o més d’un administrador. Publicar informació a aquesta pàgina, amb i sense el perfil d’administrador i comentar les diferències.
- En el cas que alguns alumnes disposin d’un telèfon intel·ligent, comentar l’existència d’aplicacions per a participar a Facebook amb aquesta eina. Descarregar i instal·lar alguna i comparar-ne les diferencies i apreciar els resultats obtinguts.
- Verificar la configuració del compte personal, i de la privacitat i ajustar-los si s’escau.
- Si el/la docent disposa del temps necessari, pot introduir als seus alumnes en l’ús del Twitter.
Suggeriments
- Al realitzar aquesta activitat, caldrà tenir molt en compte les possibles resistències que l’alumnat pot mostrar vers l’ús d’aquesta xarxa social. Caldrà respectar les posicions individuals i no forçar la realització de la pràctica en cap cas. De forma alternativa, es pot demanar la participació d’alguna persona de forma voluntària i fer servir la PDI per tal de mostrar els resultats.
- El o la docent pot encetar un debat previ a l’activitat, que doni als alumnes l’oportunitat d’explicar quin coneixement tenen de Facebook si el fan servir, experiències viscudes, etc.
- Comentar que existeixen moltes aplicacions disponibles a través de Facebook (com per exemple els jocs o les API d’altres eines) i valorar les possibilitats que ens ofereixen, així com les implicacions de fer-les servir de forma connectada a la xarxa Facebook.
- De nou, cal recordar la importància de respectar l’etiqueta en les intervencions.
Recursos
- Facebook: http://www.facebook.com
- Tutorial de Facebook (en castellà): http://www.aulafacil.com/cursos/t2007/internet/redes-sociales/facebook-guia-basica
- D’altres tutorials de Facebook (en castellà): http://geeksroom.com/2011/03/16-manuales-y-tutorials-gratuitos-en-espanol-sobre-facebook/46637/#.UCzGkaDm7M0